Zeilwagenrijden

Zeilwagenrijden is een spectaculaire zeilsport voor wie van wind, snelheid en avontuur houdt. Geen motorgeronk, geen uitlaatgassen, alleen het geluid van de roffelende wielen op het harde zand en het fluiten van de wind in het strak gespannen zeil, begeleiden de zeilwagen.

Het unieke van zeilwagenrijden is de combinatie van snelheid, rust en strand. Daarmee is de sport aantrekkelijk voor zowel recreanten als wedstrijdzeilers. Naast de uitgebreide mogelijkheden om recreatief op de Belgische stranden te zeilen, blijkt dat wedstrijden een spectaculaire dimensie aan de sport toevoegen: topsnelheden van 100 km/h bij windkracht 6 zijn voor wedstrijdwagens en getrainde piloten weggelegd...

Niettegenstaande de eerste zeilwagens in 1900 reeds over het strand reden, kreeg de sport pas het laatste decennium meer bekendheid o.m. door de toenemende vrije tijd en de inspanningen die de LAZEF en de clubs leveren. Het zeilwagenrijden als recreatiesport kent een spectaculaire aangroei van geinteresseerden die via hun lidmaatschap bij een LAZEF-club, onder meer SYCOD, kunnen rijden met clubwagens.

Het zeilwagenrijden als competitiesport daarentegen, is danig geëvolueerd. De technologische evolutie o.m. door het gebruik van composietmaterialen als carbon en kevlar vergt echter steeds grotere investeringen van de piloten. Een dynamische ploeg aan het hoofd van de federatie en het feit dat zeilwagenrijden een uiterst attractieve sport is, rechtvaardigen de positieve toekomstverwachting voor deze sport.

Zeilwagenrijden in Belgie en de wereld.
De zeilwagensport is als vrijetijdsbesteding, recreatievorm en als sport ontstaan te De Panne omstreeks de eeuwwisseling. Vanuit De Panne en Oostduinkerke deinde deze sport reeds vroeg uit naar Frankrijk, Engeland en Duitsland. In 1963 was het zover, de zeilwagensport had in de voorvermelde 4 landen een dusdanige uitbreiding gekend dat de organisatie van een eerste Europees kampioenschap mogelijk werd (St. Peter Ording - Duitsland).

Ook onze club SYCOD, was aanvankelijk een zeilwagenclub, vandaar de naam SAND YACHT CLUB OOSTDUINKERKE.Op dit moment is het nog altijd zo dat Europa wat betreft het zeilwagenrijden het leidend continent is met Frankrijk, België, Groot-Brittannië, Duitsland en Nederland als de toonaangevende landen.

Ook in andere Europese landen zoals Denemarken en Polen zijn er actieve kernen.Het aantal zeilwagens in België bedraagt een 200-tal. Alleen al op de stranden van Europa telt men een 10000 zeilwagenrijders, terwijl in Noord- en Zuid Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland en het Midden- en Verre Oosten zeer veel op uitgedroogde meren en vliegvelden wordt gezeild. De internationale zeilwagenfederatie FISLY telt nu ongeveer een 15-tal leden (landen).

 

Voor lessen surf naar http://www.sycod.be/nl/s62/zeilwagen